tisdag 18 september 2007

Philippa Gregory webcast II

I söndags tittade jag på ett live framträdande på Internet av Philippa Gregory. Det var ett intressant sätt att presentera en författare och fler författare borde prova samma sak. Det ger en helt ny dimension av en världsturné. Just nu har jag ingen statistik över hur många som verkligen deltog i Web Casten men för dem som deltog var det verkligen en bra tillställning.
Gregory gav en kort introduktion, sen öppnade hon upp golvet för frågor och kommentarer både från publiken i studion och publiken över nätet. Frågorna handlade om det mesta från konsten att skriva, till specifika böcker och vilken karaktär i Tudor England hon helst skulle vilja vara.

Många frågor ställdes om den uppkommande filmatiseringen av två av hennes böcker. I februari har Den andra systern Boleyn premiär och nästa höst kommer I drottningens närhet ut.

Om du har läst några av hennes böcker, märker man att hon ofta skriver om starka kvinnor under en tid när kvinnor knappats hade några rättigheter. Under frågestunden märkte man också Gregorys engagemang att gestalta just dessa karaktärer i sina böcker.
När hon fick frågan om vem hon skulle vilja ha varit i ett annat liv, svarade hon bestämt att hon inte skulle vilja vara en kvinna innan 1920-talet. Om hon var tvungen att välja någon av hennes karaktärer skulle hon ha valt Henrik VIII under hans bästa dagar i Den första hustrun när han ung och vacker och på toppen av sin karriär.

Gregory är liksom sina böcker en sympatisk person och jag ser fram emot filmerna som kommer ut snart och att hennes senaste böcker ska komma ut i Sverige.
Josefine


Mina rekommendationer: Förbjudet av Philippa Gregory

Inga kommentarer: